Talböcker

Vad är en talbok?

En talbok är en inläst bok för dig som har svårt att läsa tryckt text. Vissa talböcker består bara av inläst ljud. Andra talböcker har text och bild som man kan se på datorskärmen, mobilen eller surfplattan. De ska inte förväxlas med ljudböcker, som alla får låna och som kan köpas.

Vem får låna?

Du som har någon form av läsnedsättning, till exempel synskada eller dyslexi. Talböcker kan bara lånas på bibliotek eller via MTM:s (Myndigheten för tillgängliga medier) webbkatalog eller applikation Legimus. Du behöver inte visa något intyg på din läsnedsättning.

Mer om läsnedsättning och vem som kan låna på MTM:s webbplats

Vad behövs för att läsa talböcker?

Det finns olika sätt att läsa talböcker. Vill du själv ladda ner talböcker bokar du tid på ditt bibliotek för att få inloggningsuppgifter till Legimus. Personalen visar också hur du gör för att ladda ner och lyssna på talböcker i din mobil, surfplatta, dator, mp3- eller talboksspelare.  Är du under 18 år kommer du tillsammans med målsman.

I mobiltelefonen eller surfplattan

Ladda först ner appen Legimus från App Store eller Google Play. Därefter loggar du in och laddar ner din talbok via appen.

Mer om hur du läser i mobiltelefon eller surfplatta på MTM:s webbplats

Datorn

Du loggar in och laddar ner din talbok via webbkatalogen Legimus. För att läsa talböcker i datorn behövs ett särskilt läsprogram. Du kan även föra över talböckerna från datorn till en mp3-spelare eller en särskild talboksspelare, en så kallad Daisyspelare.

Mer om nedladdning av filer till datorn på MTM:s webbplats

Daisyspelare

Daisyspelare är talboksspelare särskilt anpassade för talböcker i CD-format, på minneskort eller USB. Du kan bara lyssna på talboken i spelaren, inte läsa text. Biblioteket lånar ut Daisyspelare om du vill prova på innan du eventuellt skaffar en egen spelare.

Mer om talboksspelare på MTM:s webbplat

Låna talböcker

Det går även att låna talböcker i CD-format på biblioteket. Om det är någon titel du inte hittar så kan du lämna in en beställning till biblioteket. Det finns fler än 100 000 titlar på Legimus så de flesta kan vi ordna fram.

Direkt i brevlådan

Om du har svårt att komma till biblioteket kan vi skicka talböcker gratis med posten.

 

 

Språk